veel vanad fotod - õige toon?

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
Vasta
kylle
Postitusi: 8
Liitunud: 01 Veebr 2010 23:05

veel vanad fotod - õige toon?

Postitus Postitas kylle »

kuidas saaks väljatrükis selle õige vana väljanägemisega kollaka tooni?
Ekraanil kõik kena, aga väljatrükis küll läheb roosakaks, küll sinakaks, küll rohekaks...
Kuidas seda õiget kollakat tooni saaks?

Oleks ekraanil sama roheline/roosa/sinine, nagu väljatrükk, poleks probleemi. Ekraanil kõik ilus. Probleem, et ekraanil toon peaaegu ei muutu, aga väljatrükk muutub kõvasti.

(tänaseks on tehnikast kasutada skanner Epson perfection 4490 photo, Photoshop ja Epsoni fotoprinter)
Andrus Kannel

Re: veel vanad fotod - õige toon?

Postitus Postitas Andrus Kannel »

Inimesed maksavad raha, kulutavad aega käies värvihaldus kursustel, et aru saada kuidas värv liigub ühest seadmest teise.
Ideaalis peaks sul olema kalibreeritud ja profileeritud nii skänner kui ka monitor ja printer, ning väljatrükki peaksid hiljem vaatama ruumis kus on spetsiaalsed 5000 kelvin temperatuuriga valgustid.

Tõenäoliselt sul ükski nendest tingimustest täidetud ei ole. Nüüd tähtsuse järjekorras võiks asja vaadata nii. Skänner profileerimata- pole hullu. Pead natuke rohkem pilditöötlusprogrammis vaeva nägema, et värvi korrigeerida. Monitor on profileerimata, halb, sest sa ei või ju kindel olla, et need värvid mida sa korrigeerid ja näed, vastavad pildifaili tegelikule olukorrale. Kuid samas ükski tehaseprofiil( monitori automaatne seade) ei ole nii vale, et vähegi ok monitor näitaks sinist pilti pruunina või vastupidi. Kõige tähtsam kodus printides on jälgida, et printer kasutaks õiget tintide ja konkreetse paberi kombinatsiooni juurde kuuluvat profiili. See ei nõua ka mingite seadmete, kalibraatori olemasolu. Tehaseprofiilid tulevad epsoni printeritega kaasa. Ja see õige profiil tuleb enne printimist määrata. Ma arvan, et põhiline viga tuleb just siit, et see profiil on määramata.
Ja kuidas seda määrata, tuleb endale samuti selgeks teha, seal on võimalik seda mitmel moel valesti teha.
kylle
Postitusi: 8
Liitunud: 01 Veebr 2010 23:05

Re: veel vanad fotod - õige toon?

Postitus Postitas kylle »

Tänan!
Adobe Gamma abil sain monitori ja printeri enam-vähem samasse tooni.
Mida aga teha, et fotoärisse viidud pildil ka samad värvid tuleksid, mis minu monitoril on? Neil ju oma profiil jälle...
ex-ex-enn

Re: veel vanad fotod - õige toon?

Postitus Postitas ex-ex-enn »

kalibreeri oma süsteem ära ja laborisse vii s-rgb profiiliga fail, vähegi korralik labor võiks sellest korraliku trüki teha.
Vasta