Infrapuna filtrid ja alasäritus

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
Vasta
dumbuser_no123

Infrapuna filtrid ja alasäritus

Postitus Postitas dumbuser_no123 »

Tere,

Probleem selles, et kui panna 720 nm infrapuna filter valgust ja säriaega mõõtva fotoka ette, siis TTL süsteem näitab liiga optimistlike säriaegu ja filmile ei jäädvustu midagi.

Detailidest:
Film on mustvalge 820 nm tundlikusega infrapuna film, filter on Hoya 720 nm, seega peaks filmile jääma 720 - 820 nm vahele jääv infrapuna piirkond.

Pilves ilmaga pakub Zenit 15E peal olev TTL süsteem välja iso400 korral ava 8 ja säriaja 1/125 sekundit, ning pildistatud kaader tuleb normaalne.
Samades oludes koos infrapuna filtriga pakub TTL süsteem välja ava 4 ja säriaja 1/30 sekundit - kuid selle peale saab vaid "valge filmi", ehk tegu on totaalselt alavalgustatud kaadriga, kus pole ühtegi detaili näha.
Kui väga pingutada, siis näeb läbi infrapunafiltrit omava fotoka mingeid kontuure, niiet mingi valgus ikka läbi tuleb, kuid TTL süsteem mõõdab valesti.

Kas keegi oskab öelda mingit ligikaudset kirvereeglit, palju tuleks infrapuna filtriga pildistades üle valgustada TTL süsteemi poolt pakutavatest aegadest? 10 korda, 100 korda?



Sarnane jama on ka digiseeebikatega: kui ette panna infrapuna filter, siis tuleb alavalgustatud pilt - mida kallim/proffim aparaat on, seda alavalgustatum pilt tuleb, kuna kallid aparaadid omavad infrapuna vastaseid sisemisi filtreid, et igasugu orbid (ümarad helendavad lätakad) ja muud teispoolsuse "segavad faktorid" pildile ei jääks nähtava valgusega piirnevas infrapuna osas.
Mind aga huvitab just orbide, energiasammaste ja muude sarnaste silmaga nähtamatute objektide jäädvustamine infrapuna filtrite abil.
Külaline

Re: Infrapuna filtrid ja alasäritus

Postitus Postitas Külaline »

Nüüd on käes sihuke seis, peab kuugeldama. Kas kuugeldad ise ja saad targaks või kuugeldab keegi teine ja saab targaks. Sulle antakse ka näpu otsast midagi.

Ilma kuuglita võin öelda, et oled valel teel. Energiasammas ei jää pildile. Lihtsalt ilusate ir piltide tegemiseks digikaga kasuta katse eksitus meetodit. Viimati tuli mul 5min säriaeg. Filmiga kuskil 11 ja 1/2 on päiksega kuldreegel, täpselt ei saa keegi migagi ette öelda, sest ir ei ole silmaga nähtav, ega riistadega mõõdetav, iga ilmaga erinev tulemus. Särikahvel on täiesti tavaline töömeetod.
dumbuser_no123

Re: Infrapuna filtrid ja alasäritus

Postitus Postitas dumbuser_no123 »

Ma katsetasin digiseebikat (Canon Ixus) 720 nm infrapuna filtriga - aeg oli tund aega enne päikese loojangut, kui päike paistis pilve vahelt välja.

Tulemused:
1) Maja, millele paistab päike peale, ava 2.8 ja 1/8 sekundit = veidike tume, kuid detailid selgelt äratuntavad.
2) Maja, millele paistab päike peale, ava 2.8 ja 1/60 sekundit = väga tume, detailid pole eristatavad.
3) Maja hoov, kus on valge, kuid kuhu ei pasita päike peale, ava 2.8 ja 1/8 sekundit = mitte midagi pole sisuliselt näha: tumehalli ja musta õrnad erinevused.

Kui siit minna ava 16 peale, peaks säriaeg olema mitukümmend sekundit päikese käes, ning minuteid vilus.

Kallitel proffikaameratel, kus on infrapuna vastased filtrid sees peaks infrapunas pildistamise säriaeg veelgi suurem olema.
Odavatel plastläätsedega seebikarpidel, kus pole infrapuna vastaseid filtreid peaks infrapunas pildistamise säriaeg väiksem olema.

Ehk saab mõni siit omale mingi "kirvereegli" ja hoiab nii kokku rulli filmi infrapunas pildistades alavalgustatusest hoidudes.
Külaline

Re: Infrapuna filtrid ja alasäritus

Postitus Postitas Külaline »

Digiga tegid paar proovi ja tegija valmis. Digiproovidega filmimaalimale nõu andma. Mis toimub?
Vasta