Algaja

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Algaja

Postitus Postitas beecool »

Tere siis kõigepealt.
Nagu pealkirjastki selgub siis olen algaja ja seda fotomaastikul. Viimasel ajal on tekkinud veel suurem huvi fotograafia vastu ja olen püüdnud internetist võimalikuld palju teadmisi ammutada.See infopall oleks nagu iga hetk plahvatamas nendest või siis ongi seda juba teinud kuna raske on mingisugust konkreetset pilti algajal sellest kokku panna.
Ennekõike on hakanud huvi pakkuma loodusfotod, maastik, loomad jne., kui ka tavafotod. Mööda ei saa sellisel juhul vaadata peegelkaamerast kuid valik tundub lõpmatu ja kui sellesse veel rohkem kaevuda siis algaja jaoks konkreetselt ilma soovituseta on väga raske valikut teha.
Algaja jaoks soovitatakse millegipärast lihtsamat kaamerat. Kas see on õige? Korralikul kaameral on ju ka lihtsamad funktsioonid peal ja miks ma peaksin kaamerat kohe ringi hakkama vahetama kui asi hakkab käppa saama. Seega tekib küsimus, mis oleks üsna hea kaamera algajale.
Ütleme nii, et mul on mingisugune 700-800 euri eelarve siis kas sellised kaamerad peaksid ju asja ära ajama, muidugi hea kui sellesse summasse kuuluksid ka enamvähem objektiivid. Või on mõttekas valida veel odavam kaamera ja parem objektiiv.

Toon siin mõned näidised mis mulle huvi pakuvad:

http://www.hinnavaatlus.ee/compare/view/9449/?IDS" onclick="window.open(this.href);return false;[]=127830&IDS[]=188735&IDS[]=125704&IDS[]=160510&IDS[]=166671
Niko

Re: Algaja

Postitus Postitas Niko »

Talita oma postituse viimase lause järgi.
indrme
Postitusi: 186
Liitunud: 03 Juun 2010 22:29
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Algaja

Postitus Postitas indrme »

See, et algajale lihtamat kaamerat soovitatakse, tuleneb vist sellest, et soovitajate arvates ei tohi ressurssi raisata. Nn algajataseme kaameral on nt seadistusvõimalusi vähem, sest eeldatakse ju, et algaja ei tarvitse rohkematest seadistusvõimalustest aru saada ning niikuinii midagi mõistlikku nendega ei teeks. Mõnel algajal võib tohutu seadistusvalikute hulk üldse masenduse esile kutsuda: kas kõik peab nii keeruline olema? Nn algajataseme kaameratel on režiimivaliku rattal rohelisena märgitud täisautomaatne režiim. Kui algaja tahaks seda kasutada, siis poleks tal mõtet osta (Nikoni kaameratest) D300, D700, D800 vms, millel seda pole. Ja ega 700-800 Euro eest väga n-ö edasijõudnu tehnikat ei saagi osta.

Mida aga isegi algaja võiks kindlasti järgi proovida, on see, kuidas üleüldse mõni konkreetne kaamera käes "istub" ning muidu meeldib. Nn algajataseme peegelkaamerad on tihtipeale ka pisemad, kuid suurte kätega inimesele on neid vist ebamugav käe hoida. Kõik need hinnavaatluse valikud on head ning eks ta ole rohkem "uskupöördumise" küsimus, milline osta.
Renee
Postitusi: 9
Liitunud: 14 Veebr 2012 12:34

Re: Algaja

Postitus Postitas Renee »

Ka mina algaja, ja soetasin hiljuti kaamera Canon eos600d. Esimene peegelkaamera see minul. Ja reaalselt olen sellega pilte hetkel u 200tk klõpsind hetkel küll sise tingimustes, aga juba tundub mulle sellest kit objest väheks jäämas - Ikkagi tubastesse tingimustesse tahaks mingit valgemat ja väiksema avaga objet. Samas oleks siis ju võind osta kohe omale ala canon eos 350d vms ? Et odavam ja parema obje saanuks juurde, aga EI ma lähtusin seisukohast et objesid jõuan ajapeale muretseda minule vajaminevad objed järelturul täiesti liikvel. Aga käppa õpitud kaamerat ei viitsi ju niipea vahetada, seega mina siiski soovitaks osta kohe korralikum aparaat las keegi soovitab ja aitab sind natuke, samas ka mõte et mine poodi küsi/katsu/katseta. Mida rohkem lollimaid küsimusi poes suudad esitada seda rohkem ise teada saad ;-). Ja pealegi saab algaja alguses kit objega hakkama küll, pildistada-pildistada ja veelkord pildistada siis tunneb ise juba inimene mis tal puudu on ja millest puudus on. Selline minu tagasihoidlik seisukoht asjast.

Parimat!
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

indrme kirjutas:See, et algajale lihtamat kaamerat soovitatakse, tuleneb vist sellest, et soovitajate arvates ei tohi ressurssi raisata. Nn algajataseme kaameral on nt seadistusvõimalusi vähem, sest eeldatakse ju, et algaja ei tarvitse rohkematest seadistusvõimalustest aru saada ning niikuinii midagi mõistlikku nendega ei teeks. Mõnel algajal võib tohutu seadistusvalikute hulk üldse masenduse esile kutsuda: kas kõik peab nii keeruline olema? Nn algajataseme kaameratel on režiimivaliku rattal rohelisena märgitud täisautomaatne režiim. Kui algaja tahaks seda kasutada, siis poleks tal mõtet osta (Nikoni kaameratest) D300, D700, D800 vms, millel seda pole. Ja ega 700-800 Euro eest väga n-ö edasijõudnu tehnikat ei saagi osta.

Mida aga isegi algaja võiks kindlasti järgi proovida, on see, kuidas üleüldse mõni konkreetne kaamera käes "istub" ning muidu meeldib. Nn algajataseme peegelkaamerad on tihtipeale ka pisemad, kuid suurte kätega inimesele on neid vist ebamugav käe hoida. Kõik need hinnavaatluse valikud on head ning eks ta ole rohkem "uskupöördumise" küsimus, milline osta.
Minuga ongi see hirm, et ma võin väga lihtsalt harjumuse usku pöörata ja see ei ole hea.
Külaline

Re: Algaja

Postitus Postitas Külaline »

Renee kirjutas:Ka mina algaja, ja soetasin hiljuti kaamera Canon eos600d. Esimene peegelkaamera see minul. Ja reaalselt olen sellega pilte hetkel u 200tk klõpsind hetkel küll sise tingimustes, aga juba tundub mulle sellest kit objest väheks jäämas - Ikkagi tubastesse tingimustesse tahaks mingit valgemat ja väiksema avaga objet. Samas oleks siis ju võind osta kohe omale ala canon eos 350d vms ? Et odavam ja parema obje saanuks juurde, aga EI ma lähtusin seisukohast et objesid jõuan ajapeale muretseda minule vajaminevad objed järelturul täiesti liikvel. Aga käppa õpitud kaamerat ei viitsi ju niipea vahetada, seega mina siiski soovitaks osta kohe korralikum aparaat las keegi soovitab ja aitab sind natuke, samas ka mõte et mine poodi küsi/katsu/katseta. Mida rohkem lollimaid küsimusi poes suudad esitada seda rohkem ise teada saad ;-). Ja pealegi saab algaja alguses kit objega hakkama küll, pildistada-pildistada ja veelkord pildistada siis tunneb ise juba inimene mis tal puudu on ja millest puudus on. Selline minu tagasihoidlik seisukoht asjast.

Parimat!
Mis oleks tubastes tingimustes teie arvates hea obje Canon eos600d.-le? Miks otsustasite 600d mitte 550d kasuks?
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

Kas see kit obje millest väheseks jääb on traditsiooniline 18-55mm?
Renee
Postitusi: 9
Liitunud: 14 Veebr 2012 12:34

Re: Algaja

Postitus Postitas Renee »

usun et tubaste tingimustes oleks enamvähem obje peale kiti juba Canon EF 50mm F1.8 II muidugi ideaalsem oleks siiski Canon EF 50mm F1.4 USM, see muidugi lähtudes minu vajadustest. Samas üritusi pildistades kus ruum pisike pere tähtpäevad jms. võiks see algus nr juba olla ju 15-kuni?? Selline minu arvamus minu vajadustest..;)

Ja valik langes 600d kasuks 550 ees hetkele sobiv pakkumine, hiljem uurides neid vahesid et saab 600 kasutada nn juhtmevaba välku jms, oli see valik hea usun kuna on plaan siiski selle fotomaailmaga nats katsetusi-avastusi teha ;)
throt

Re: Algaja

Postitus Postitas throt »

tubastes tingimustes on äkki hooöis mõistlik kasutada lisavälku?
algajale soovitatakse üldjuhul odavamat ja lihtsamat kaamerat selleprärast, et äkki pärast mõningast kasutamist ei olegi fototuhin enam nii võimas. aga tegelikult vahet pole, mis kaamera, pilti teeb ikka sõrm mis päästikul. Ise näiteks kasutan 8 aastat vana aparaati, mil vaid 5 Mpix ning olen kah rahul. objektiivi kah ei ole raatsinud korralikku osta (ok 1 on enam-vähem), sest lihtalt ei näe põhjust miks sinna raha paigutada kuna pole tulihingeline piltnik. http://throt.planet.ee/h/ näiteks paar pilti, mis on kõik ca 50% pisemaks tehtud - neist kolmel on ees olnud kitikas ja kahel samas hinnaklassis fiks. aga nagu ma ütlesin, siis eks igal inimesel ole vajadused erinevad
Renee
Postitusi: 9
Liitunud: 14 Veebr 2012 12:34

Re: Algaja

Postitus Postitas Renee »

Ei midagi isiklikku throt aga kui viimane pilt on ca 50% väiksemaks tehtud milline ta küll alguses oli? Minu arust paras udukogu paraku. Ja kindlasti lisa välk annab palju toas juurde, minul toas valgustuse kohapealt hetkel üks tuba väga pro. kui kõik särama lüüa. Just nimelt tasapisi läheb kõike juurde vaja. Samas ka selle mõttega throt olen nõus et kui inimene pole kindel kas talle istub fotograafia asi ikka.. Siis pole tõesti mõtet kallile tehnikale kulutada, tänapäeva seebikarbid pildistavad sama mis peegel automaat reziimis. Seega igaüks end ikkagi ise avastama peab!!!
throt

Re: Algaja

Postitus Postitas throt »

ega ma isiklikult võtagi - pildistan siiski rohkem enda jaoks ja ei pretendeeri ühelegi tiitlile. see viimane võibolla oleks võinud ära jääda, aga ega ma eriti valinud - see tegelikult ei olegi niivõrd udune, kuivõrd digimüra täis. pidi ISO veidi üles lükkama (õhtune päikeseloojang) ja säri ei saanud jah aeglasemaks, sest laev millel olin värises päris kõvasti. 99% juhtudel saab siiski ISO jätta 400 piiresse. Tegelikult mõtlesingi toona minna päikeseloojangut pildistama, kuid kuna kõik värises, siis see oli ainuke mis selgeks jäi :lol:
siit loo moraal, kui on teletoru, siis oleks hea kui see oleks varustatud stabiga

see oli nüüd teemaväline jutt
aga teemaalgatajale: viska peast välja kõik eelarvamused, teiste hinnangud jne. mõtle hästi läbi kuhu sa tahaks oma fotohuviga jõuda, pane kasvõi paberile millised on su ambitsioonid aasta, kahe ja viie ning miks mitte ka kümne pärast? Kelle jaoks ja kuhu sa pildistad? palju sul oma huvi jaoks finantsi on ning kui palju sa oled nõus sellele kulutama? kas su hobist saab keegi ka kunagi kasu (sa ise, või mõni kolmas pool)? kui oled nendele küsimustele vastanud siis võibolla suudad ka otsusele jõuda, milline kaamera on sulle parim.
sellepärast ma nurisegi oma kaamera üle, kuna ta vastab minu hetkeseisule fotograafias. seda niikaua, kuni ma ei näe suurt muutust mõnele minu enda poolt eelnevat esitatud küsimusele
äpu

Re: Algaja

Postitus Postitas äpu »

Ma ilmselt sinu olukorras ostaks eos 600d ära koos kit objega ja hakkaks pilte tegema. Välgu ostaks ka.
Samas julgustaks kasutatud tehnikat ostma. Hoiad hulga raha kokku. Tihtipeale ostetakse alguses lihtsam kere aga siis selgub et foto pisik tõsisem ja ostatakse juba parem ja esimene kere läheb müüki. Teine variant on et fotopisik kaob või leitakse et kompaktkaamera teeb ka pilte ja ei viitsita peegli kola kaasa vedada ja müüakse jälle maha. Enamasti hoitakse kaameraid ja objektiive hästi (loomulikult on ka erandeid). Mina müüsin oma vana kaamera maha, mis oli väliselt nagu uus ja teenib uut algajat praegu hästi.
Kõige kasumlikum on osta hetkel järelturult kas canoni tehnikat- seda on lihtsalt palju või olympuse omi, kuna ükski "täiemõistusega" inimene ei pildista olympusega ;) . Sellepärast on viimasel ajal kvaliteetset olympuse tehnikat saadaval võileiva hinna eest. Isegi kauplustes, näiteks: http://www.photopoint.ee/et/toode/452/o ... e-zoom-kit" onclick="window.open(this.href);return false;

Igaljuhul on fotograafia mõnus hobi , mida saab harrastada kogu elu.
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

Pigem siis algul võtta juba Canon EF 50mm F1,8 II sisetingimustesse kui 18-55mm. (CMOS sensorile) Milline see enam vähem arvestatav telesuum peaks olema? Kas selline sobiks: Canon EF 75-300mm F4-5,6 USM III ?
Millejaoks see kõige odavam 18-55 üldse hea on?
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

Täitsa võimekas Olympuse komplekt tundus. Ma ise soovin, et kaameral oleks raw+jpg võimalus siis saaks ise harjutada hiljem arvutis ja oleks võimalus vaadata kõrvalt ka fotoaparaadi eelistusi.
Samas 550 on juba sota odavam 600-st. Kui ma Lõunakeskuse Photopointist uurisin nende kahe erinevusi siis ei osanud klienditeenindaja midagi muud öelda kui et üks ja sama asi ongi lihtsalt erineva hinnaga.
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

Olen jälginud Soovis fotoaparaate aga lõpuks ilma garantiita ikka ei julge sellist asja osta.
äpu

Re: Algaja

Postitus Postitas äpu »

600l käib ekraan kõrvale, nagu ka oly omal. Ega muud suurt vahet pole. Alguseks oly poe komplekt väga hea, eriti hinna ja kvaliteedi suhet vaadates aga pead arvestama et oly külgede suhe 4:3 aga canonil 3:2 le ( nikon, sony ja pentax samuti).
Oly kere on aastast 2009 aga canoni oma 2011 aasta algus.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos600d/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse620/" onclick="window.open(this.href);return false;
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

mis arvate sellest aparaadist Nikon D40x + AF-S DX Nikkor 18-55MM F/3.5-5.6G VR- hinnaks 200.-
ex-ex-enn

Re: Algaja

Postitus Postitas ex-ex-enn »

natuke vana mudel on, aga kui pole väga tihedat tuld antud, siis kõlbab küll. kaamera läbisõitu saad vaadata avades viimase tehtud pildi Kuso EXIF Viewer või analoogilise programmi agi. rida "Shutter Count".

hind on ehk veidi optimistlik, pigem võiks see sinna 150€ kanti maksta.
ex-ex-enn

Re: Algaja

Postitus Postitas ex-ex-enn »

"programmi abil".
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

Kas see pole hullu kui tal keresisene teravustamismootor puudub? Ja kui selline obje juured osta: Sigma AF 70-300mm F4,0-5,6 DG Macro AF motor objektiiv . Kas siis saaks enamvähem?
ex-ex-enn

Re: Algaja

Postitus Postitas ex-ex-enn »

ilma APO-ta sigma on paras kõnts. pigem osta APO sigma või veelparem samaväärne tamron. af on muidugi kiirem ja stabikas olemas uuemal samapikal tamronil, aga seda sa uuena 200€ eest ei saa. sinuviidatud sigma kasutatuna 100€ eest on nii ja naa, parem kui mittemidagi aga ilmselt läheb see kiiresti parema ja kallima vastu vahetusse.
ex-ex-enn

Re: Algaja

Postitus Postitas ex-ex-enn »

"Kas see pole hullu kui tal keresisene teravustamismootor puudub?"

uutel objektiividel on mootor sees, see keresisene puudutab rohkem neid, kellel on filmiajastust vanu objektiive alles.
beecool
Postitusi: 43
Liitunud: 14 Veebr 2012 11:06

Re: Algaja

Postitus Postitas beecool »

ex-ex-enn kirjutas:"Kas see pole hullu kui tal keresisene teravustamismootor puudub?"

uutel objektiividel on mootor sees, see keresisene puudutab rohkem neid, kellel on filmiajastust vanu objektiive alles.
Viimati muutis beecool, 15 Veebr 2012 15:18, muudetud 2 korda kokku.
Külaline

Re: Algaja

Postitus Postitas Külaline »

Misasi see mootor veel on?
ex-ex-enn

Re: Algaja

Postitus Postitas ex-ex-enn »

"Misasi see mootor veel on?"

http://et.wikipedia.org/wiki/Mootor" onclick="window.open(this.href);return false;

eee... ka kellegi meelest liigutavad autofookuse kasutamisel objektiivi selle sees elavad hiinlased või päkapikud?!
Vasta