Palun abi mõistetega :)

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
Vasta
Rita

Palun abi mõistetega :)

Postitus Postitas Rita »

Palun mitte sõimama hakata, vajan lihtsalt selgitust mõnele mõistele-asjale. Mulle meeldib väga pildistada, kuskil kursustel käinud ei ole, ja seepärast ka need asjad minu jaoks segased veidi. Näiteks, mida tähendab "KIT" (nt. D80 18-70 Kit). Ja üldse kuidas nende fotokate numbritest aru saada. Näiteks Nikon D60 Body, see D60 on fotoka mark ja body on,et ainult kere, jah? Aga see: D300 + Nikkor 16-85mm DX VR? Palun sellele kaamerale tõlget! :) Tahaksin endale osta peegelkaamera, aga tahan endale enne kõik need asjad selgeks teha. Või äkki oskab keegi soovitada head ja arusaadavat materjali lugemiseks? Just et saaksin aru objektiividest ja nende omadustest. Ja mille järgi valida kaamera kere, mida pean silmas pidama? Tänud ette!
ex-ex-enn

Re: Palun abi mõistetega :)

Postitus Postitas ex-ex-enn »

vastasin fotokalas, ei hakka dubleerima.
Kasutaja avatar
Ardo-Jako
Postitusi: 551
Liitunud: 14 Apr 2008 19:09
Asukoht: Tallinn

Re: Palun abi mõistetega :)

Postitus Postitas Ardo-Jako »

KIT - tähendab, et komplekti kuulub peale kere ka veel objektiiv (ilma milleta peegelkaamerat reeglina kasutada ei saa). KIT ise-enesest ei tähenda midagi muud. Kuigi kõnepruugis on palju kasutatud halvustavat väljendit kit-objektiiv, siis on "kitte" ehk komplekte, mis koosnevad väga headest ja isegi profiobjektiividest ja kerest.

Body - ehk kere, tähendab, jah, et tegemist on üksiti kerega, mis eeldab kas juba olemasolevate objektiivide omamist või siis kindlalt välja valitud objektiivi soetamist. Näiteks on tegemist kindlate asjade pildistamisega ja tehase või edasimüüja poolt komplekteeritud objektiiv ei rahulda nõudmisi (mitte ainult kvaliteedi, vaid ka optilise iseloomu poolest - vaja ülilainurka, teleobjektiivi, jne).

Lühendid, mis lisatakse objektiividele tähendavad erinevaid omadusi, mis sellel objektiivil on. Samu omadsi märgistavad aga eri tootjad erinevate lühenditega.

Sinu toodud objektiivil olevad tähised tähendavad järgmist:

DX - tegemist on poolkaadrile optimeeritud optikaga. Kui seda objektiivi kasutada täiskaadersensoriga aparaadi ees, siis ei suuda selle objektiivi poolt tekitatud kujutis sensorit kas üldse mitte täielikult katta või siis ei ole servadest pildikvaliteet kuigi talutav.

VR - tegemist on objektiiviga, millele on lisatud värinastabilisaator - aitab käte liikumisest tulenevat udusust vähendada. Ehk liigutab objektiivi sees olevad elementi (läätse või läätsegruppi) käe liigumisele vastupidises suunas, hoides sellega fookuse paigal.

16-85mm näitab selle objektiivi fookusvahemikku. Mida väiksem on esimene number, seda laiem vaateväli on objektiivil, ehk pildile "mahub" rohkem.

Kuna sa oled alles oma fototee alguses, soovitan vaadata kaamerat, mille funktsioonid on lihtsalt kasutatavad ja selgelt arusaadavad. Ka optika poole pealt ei pea kohe alguses hirmsaid summasid kulutama. Üks lahendus on osta hea soodne amatöörkaamera - näiteks Nikon D60 või Pentax K-m.
Juurde võiks võtta alguses võimalikult universaalne objektiiv, kuna sel juhul on sul lihtsam ja kergem endale lõpuks selgeks teha, millist fookusvahemikku sa ise kõige enam aksutad ja mida sulle kõige enam pildistada meeldib. Pentax K-m on kohe algselt komplektis kahe objektiiviga, ka nikonil on väga erinevaid komplekte.
Fiat Lux
Pentax K-5 + Pentax FA* 77/1,8
Vasta