Ekraani kalibreerimine

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
Vasta
Kasutaja avatar
Ardo-Jako
Postitusi: 551
Liitunud: 14 Apr 2008 19:09
Asukoht: Tallinn

Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Ardo-Jako »

On huvi endale soetada ekraani kalibreerimiseks riist- ja tarkvara. Silma on jäänud kaks kailbraatorit:
GretagMacbeth huey ja tiba kallim GretagMacbeth Eye-One Display 2 (kasutatud peast mudu ka päris soodus)
Küsimus oleks, et millest ma ilma jään, kui soodsama soetan? Ja ehk on üldse paremaid variante saada.
Fiat Lux
Pentax K-5 + Pentax FA* 77/1,8
vares
Postitusi: 9
Liitunud: 29 Apr 2008 09:16

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas vares »

Eye-One on raudselt tublim tööriist.
Huui kohta võid lugeda siit:
http://photo-i.co.uk/Reviews/Misc/Huey/Huey.htm
Jane

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Jane »

Kui keeruline see kalibreerimine on? Kas blondiin saab ise hakkama? Laborist öeldi et mul on ilmselt kuvar kalibreerimata :oops:
vares
Postitusi: 9
Liitunud: 29 Apr 2008 09:16

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas vares »

Üldiselt tuleks see jätta siiski kogenud inimesele. Alustame sellest, et windows keskkond ei toeta värvihaldust kuigi hästi ning et saada korrektne tulemus, peab üht-teist asjade hinge-elust teadma.
Kasutaja avatar
Ardo-Jako
Postitusi: 551
Liitunud: 14 Apr 2008 19:09
Asukoht: Tallinn

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Ardo-Jako »

Kas see tähendab, et iga kord, kui ma tahan oma ekraani kalibreerida peaksin spetsialistile ropu raha maksma? Ei taha uskuda, et asi nii keeruline on.
Fiat Lux
Pentax K-5 + Pentax FA* 77/1,8
Kasutaja avatar
monty11
Postitusi: 326
Liitunud: 16 Apr 2008 11:14
Asukoht: Nõmme
Kontakt:

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas monty11 »

Ei ta ole nii keeruline midagi, lihtsalt ühekordne 4k kanti väljaminek vaja teha ja EyeOne2 osta.
Selle softis on korralik viisard, mis aitab sul asja ära teha. Lihtsalt esimesed paar korda võtavad veidi aega. Spetsialist küsib korra eest 700 krooni, kui oled tõsisem fotograaf, siis soovitatakse kord kuus vähemalt kalibreerida ... matemaatikat oskavad vast kõik.

Olla nähtud ka vendasid, kes iga päev enne tööle hakkamist kalibreerivad oma kuvarit ;)
Both the universe and stupidity are infinite. I'm not so sure about the former. - A. Einstein
Andres Toodo

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Andres Toodo »

Huey on rohkem sobilik webi shopperile, mängurile või multimeediaga tegelevale huvilisele. Huey küll võimaldab monitori nö. kalibreerida, kuid probleem selles et ta kipub liiga palju ja liiga tihti tegutsema. Huey on tüüpiline amatöörile suunatud vidin mis üritab jätta muljet kui väga võimekast seadmest.
huey jälgib reaalajas ruumi valgustingimusi ning nende muutudes "kalibreerib" ta monitori uuesti üle. Selleks ka põhjus miks ta monitori küljes peab olema. Kui ruum muutub valgemaks väänab huey ka monitorile luminentsi juurde või muudab valgustemperatuuri muutudes monitori valgepunkti.
Värvihalduses kehtivate reeglite kohaselt peab kogu tööprotsess olema täpselt standardiseeritud. Monitor peab olema kindlasti perioodiliselt kalibreeritud, kuid konstantselt kindlate näitajate järgi. Pilditöötlemisel on täiesti lubamatu, et poole töö pealt hakkab monitori luminents või mis veel hullem valgepunkt kuhugi poole ujuma. Ideaalis peaks sinu digipimiku valgusintensiivsus ning valgustemperatuur olema konstantselt paigas ning monitori kalibreering (valgepunkt, mustaluminents, valge luminents, gamma, icc profiil) samuti.
Eye-One Display 2 on tõesti kindla peale minek. Kui sul on veel fotohuvilistest sõpru siis võite ju kamba peale osta.
Olen ise tööalaselt X-Rite-ga tihedalt seotud, kuid Huey-t pole põhimõtteliselt siiani tootevalikusse võtnud.
Külaline

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Külaline »

Andrese juttu maksab tõepähe võtta, kui ta pole mitte ainuke, siis vähemalt üks vähestest inimestest, kes asja täiega jagab. Kasutan ise ka display 2 te. Ainuke mis ette heita oleks see, et oleksin võinud osta midagi enamat, millega saab ka printerile ja muule sellisele profiili teha. Ostetud teine ei kuskilt mujalt kui kulbertist. Seal lahke rahvas ja annavad esialgse õpetuse ka
Kasutaja avatar
Arli
Postitusi: 17
Liitunud: 12 Mai 2008 12:35
Asukoht: Laagri

Re: Ekraani kalibreerimine

Postitus Postitas Arli »

Ardo-Jako kirjutas: Küsimus oleks, et millest ma ilma jään, kui soodsama soetan? Ja ehk on üldse paremaid variante saada.
Andres Toodo kirjutas:Huey on rohkem sobilik webi shopperile, mängurile või multimeediaga tegelevale huvilisele. Huey küll võimaldab monitori nö. kalibreerida, kuid probleem selles et ta kipub liiga palju ja liiga tihti tegutsema. Huey on tüüpiline amatöörile suunatud vidin mis üritab jätta muljet kui väga võimekast seadmest.
huey jälgib reaalajas ruumi valgustingimusi ning nende muutudes "kalibreerib" ta monitori uuesti üle. Selleks ka põhjus miks ta monitori küljes peab olema...
Polegi rohkem midagi suurt ütelda lisaks, peale selle et... kasutan ise Pantone x-rite huey PRO-d (x-rite ostis Pantone üles mingi aeg) alates selle aasta veebruarist ja põhimõttselt nii ongi nagu Andres kirjutab, peale selle muidugi et menüüvalikus on selline võimalus: "Turn Off Room Ligting Compensation"...

Kui siia veel lisada et sain asja eBay-st kätte ca 1000.- eesti raha eest, siis minu jaoks on kalibreeringut selle raha eest küll ja rohkemgi veel.

Jah, kui ükskord objektiivide ja muu primaarsema nänni soetamise kõrvalt raha üle hakkab jääma ning printer ka kalibreerimist tahtma hakkab, eks siis vaatame uuesti ringi...

EDIT: IMO tundub ColorMunki päris huvitav, ega's sellega pole kellelgi isklikke kogemusi?
* "kui tootel märge Made in Europe, siis suure tõenäosusega Poola toode ja kvaliteet kehvem kui kohaliku külasepa soorauast tehtud asjadel"
* (mitteproff) Postitatud: 28 aprill 2004,10:01
http://www.dvd.ee
Vasta