photoshopi layer'd

Fotofoorum - koht arutlemaks kõige üle mis fotograafiaga seotud.
Vasta
lollidemaa-leenu

photoshopi layer'd

Postitus Postitas lollidemaa-leenu »

ma hakkasin ise vaikselt photoshopi õppima, uurin internetist õpetusi ja üritan nende järgi midagi teha. aga ma ei saa nendest layer'test aru :S näiteks: teen ühe pildi photoshopis lahti, cropin seda ja lisan natuke värvi ja kontrasti. niikaua on kõik korras ja saan seda pilti salvestada tavalise jpg failina oma arvutisse. aga kui tahan selle pildi peale veel mingit teksti kirjutada, siis ta teeb mulle automaatselt uue layeri ise ja kui ma salvestada tahan seda tekstiga pilti, siis ta salvestab mulle selle photoshopi failina, mitte ei ole tavaline pilt jpg. ma loodan, et saite aru ja ehk keegi viitsib mulle nendest layeritest natuke arusaadavalt kirjutada ning kuidas ma saan pärast töödeldud pildi jpg-na salvestada arvutisse.
Ivoonu
Postitusi: 100
Liitunud: 05 Veebr 2009 19:46
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas Ivoonu »

Kihtidest (layers) saad lahti kui sa need kokku liidad. Menüü "Layers" -> "Merge visible" liidab kihid kokku.
http://ivoonu.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kobras.ee" onclick="window.open(this.href);return false;
lollidemaa-leenu

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas lollidemaa-leenu »

suur aitäh, nii lihtne oligi :) küsin veel, et kuidas saaksin näiteks 2 pilti omavahel kõrvuti kokku panna, ehk üheks pildiks teha? on see väga raske?
karsumm
Postitusi: 8
Liitunud: 27 Nov 2008 11:38

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas karsumm »

Ma küll ei tea, kas oled külastanud sellist kohta http://vision.pri.ee/tutorials.php Mina olen sealt palju abi saanud.
lollidemaa-leenu

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas lollidemaa-leenu »

ma vaatasin need õpetused seal läbi küll, aga sellist ei leidnud, mis õpetaks pilte omavahel üheks pildiks kokku panema...
Mart
Postitusi: 75
Liitunud: 27 Apr 2008 16:51

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas Mart »

Ohjeerum!!!
Kihid ja maskid ongi kogu photoshopi mõte. Neist ei tule mitte kindlasti lahti saada, vaid tuleb õppida neid kasutama. "Merge visible" ei liidab kokku vaid nähavad kihid. Nähtamatud kihid jätab ikkagi lahtiseks. Kõik kihid liidab omavahel kokku "Flatten image"

Kihtide point on see, et saad erinevaid effekte või mida iganes pildile lisada, ilma algset pilti rikkumata. Teed iga efekti jaoks oma kihi, katsetad, väänad. Kui jõuad tulemuseni, mis sulle ei meeldi, siis lihtsalt muudada kihid nähtamatuks. Hiljem kui tuleb idee, et mõne varasema idee võiks ikkagi kasutusele võtta, teed kihi jälle nähtavaks. PS teema on tglt nii lai, et foorumis seda lahti seletada on raske. Eriti veel, et igat asja saab teha mitut moodi.
Kasutaja avatar
anton
Postitusi: 498
Liitunud: 24 Nov 2008 18:28
Kontakt:

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas anton »

photoshopi tutoriale on terve internet pilgeni täis. guugli otsing photoshop tutorials ja sinna juurde midagi mida teha tahad annab ilmselt sadu ja sadu tulemusi.

miltme pildi kokkupanemist on käsitlletud ka siin teemas
viewtopic.php?f=15&t=1624&view=unread#unread" onclick="window.open(this.href);return false;
popp on see, milleks sa muutud, kui sa ei tea, kes sa oled
Mart
Postitusi: 75
Liitunud: 27 Apr 2008 16:51

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas Mart »

Tõepoolest, tutooriale on palju. Aga vähemalt kihilise pilditöötluse ja maskide kasutamise võiks keegi puust ja punaselt selgeks teha. Siis on hiljem kõiki muidu asju palju lihtsam omandada.
Kasutaja avatar
anton
Postitusi: 498
Liitunud: 24 Nov 2008 18:28
Kontakt:

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas anton »

kihte on erinevaid. on pildikihid. teiseks on töötluskihid. lisaks sellele on igal kihil maskid

pildikihid ongi nagu üksteise otsa laotud pildid. kui on tervet pildimöötu katvad kihid üksteise peal, siis ongi näha ainult pealmine kiht. igat kihti saab eraldi töödelda, nid saab liigutada (kui nad pole lukustatud) neid saab peita (st, info jääb alles, aga pildi pole näha). nende võlu tuleb välja kui kasutada maske.

mask määrab kihi läbipaistvuse. (layer aknas valid layeri millel töödelda maski, siis klikid layer tööriistaakna alaservas olevat ikooni, millel kujutatud ringi ristküliku sees. siis on layeri rea peal näha, et pisipildi körvale tekib valge pilt. nüüd on vöimalik töödelda nii maski kui pilti.

mask on sisuliselt pildikihiga kaasa käiv mustvalge lisakiht. kui mask on must, siis on pildikiht läbipaistev, ja pildi asemel on näha alumist pildikihti. kui mask on valge, siis on näha käesolevat pilti ennast. kui mask on hall, siis on pealmine pilt poolläbipaistev.

lihtne näide - teed muru pildiga pildikihi ja sinna peale paned mulla pildiga pildikihi. pealmisele kihile lood maski (mis on algselt valge ehk näha on pealmine kiht (muld). nüüd aktiveerid maski (klikid layer aknas valgele pisipildile), valid pintsli tööriista, töövärviks musta värvi ja joonistad maskile naerunäo. tulemus - mulla peal on murust naerunägu, kuna sealt kust mask on must, ehk kuhu sa naerunäo joonistasid, seal paistab pealmine mullakiht läbi ja alt paistab murupildiga kiht. sisuliselt sama efekti saavutab ka pealmise kihi sisse augu kustutamine eraser tööriistaga, aga siis kaob kustutatud pildiinfo, ja takkajärgi seda tagasi saamisel läheb kogu peale seda tehtud töö nurja. maski kasutades saab maski musta osa uuesti valgeks värvida, ja siis tuleb kadunud pildiinfo uuesti lagedale. see on üks väga vähestest asjadest, mida pildikihtidega saavutada vöib. kombineerides kihi töötlust köikide muude PS'i töörisstadega on vöimalused piiritud.

teine variant nagu öeldud, on töötluskiht. selleks on menüüs valik layers>new adjustment layer...> ja tosin valikut. need on enamus samad valikud mis image>adjustments, ainult et, samuti nagu kustutamise asemel maski kasutamisega, ei töödelda pilti, vaid töötluskihis määratud muudatused on nähtavad selle alla jäävatel kihtidel. ühtlasi saab lisada töötluskihile maski, mille tulemusena saab määrata töötluse ainult mingile osale pildist.

kui veel teada tahad, vöi küsimusi juurde tekkis siis tulista, mina klaviatuuri ei karda 8-)
popp on see, milleks sa muutud, kui sa ei tea, kes sa oled
Kasutaja avatar
Valle
Postitusi: 97
Liitunud: 22 Mai 2008 15:17

Re: photoshopi layer'd

Postitus Postitas Valle »

lollidemaa-leenu kirjutas:... kui ma salvestada tahan seda tekstiga pilti, siis ta salvestab mulle selle photoshopi failina, mitte ei ole tavaline pilt jpg.
Pooldan ideed layerid-maskid endale selgeks teha, kuid ei saanud märkimata jätta, et failiformaate, milleks salvetada annab ju salvestades valida, sh JPEG??
Muidugi on alati tark oma töötlused PSD või kas või TIFF formaadis salvestada. Nii saab hiljem neid layereid uuesti muuta, kui tuju/tahtmine/vajadus tekib. :)
Ning kui tõesti ise mõistus peale ei hakka tutorialite abiga, siis täitsa õpetatakse ka seda värki. Nt. Eestifotos.
GOOGLE // Digitest.ee - Digitehnika teejuht
Vasta